Vampirist Forum
Sitemizden daha iyi yararlanmak ve diğer üyelerimizle tanışmak için lütfen 15 saniyenizi ayırarak sitemize üye olabilirsiniz...

Join the forum, it's quick and easy

Vampirist Forum
Sitemizden daha iyi yararlanmak ve diğer üyelerimizle tanışmak için lütfen 15 saniyenizi ayırarak sitemize üye olabilirsiniz...
Vampirist Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Kontrol Paneli

____________________________ Anasayfa'm Yap
Giriş yap

Şifremi unuttum

En son konular
» Karga ADMİN gerçekler
U F O  Fotografı veya Video Filmi Çekiminde Dikkat Edilecek Hususlar: EmptyÇarş. Nis. 08, 2020 10:52 pm tarafından heart of darkness

» wampir mi dediniz ??? ben biliyorum !!!
U F O  Fotografı veya Video Filmi Çekiminde Dikkat Edilecek Hususlar: EmptySalı Eyl. 19, 2017 4:26 pm tarafından Karga

» YOKLAMA
U F O  Fotografı veya Video Filmi Çekiminde Dikkat Edilecek Hususlar: EmptySalı Eyl. 19, 2017 4:19 pm tarafından Karga

» Vampir Hastalığı(Porfiria)
U F O  Fotografı veya Video Filmi Çekiminde Dikkat Edilecek Hususlar: EmptyPaz Mayıs 19, 2013 8:08 pm tarafından mannak_

» Sohbet bölümü
U F O  Fotografı veya Video Filmi Çekiminde Dikkat Edilecek Hususlar: EmptyPaz Mayıs 19, 2013 2:58 pm tarafından mannak_


U F O Fotografı veya Video Filmi Çekiminde Dikkat Edilecek Hususlar:

Aşağa gitmek

U F O  Fotografı veya Video Filmi Çekiminde Dikkat Edilecek Hususlar: Empty U F O Fotografı veya Video Filmi Çekiminde Dikkat Edilecek Hususlar:

Mesaj tarafından WebBoy Salı Kas. 24, 2009 11:52 am

Sizlere güzel UFO fotoğrafı ve video çekimi yapabilmeniz için bazı teknikleri aşağıda belirttik. Her ne kadar ana prensipleri aynı olsa da fotoğraf ve video çekimlerini ayrı ayrı incelemekte fayda var

Fotoğraf Çekimi:

Yaşadığınız çevrede UFO ihbarları varsa makinenizde her zaman film bulundurun. Şayet varsa tele objektifiniz makinenizde takılı olsun.

Makinenin ayarları her ne kadar modele, özelliklere ve film hızına (ASA/ISO) bağlı olsa da konvansiyonel reflex bir fotoğraf makinasında ; gece, uzakta parlak bir cisim olarak görülen nesne için, objektif netlik ayarı sonsuzda, sürat 1/60 s., diyafram ise 4 olabilir, gündüz ise sürat 1/125 s., diyafram 8 olmalıdır. (Bu değerler 100-125 ASA bir film için yaklaşık değerlerdir. Esas diyafram/enstantane kombinasyonları kameraların pozometresi vasıtasıyla ölçülür.) Manuel diyafram/enstantane ayarları olmayan basit kameralarla gece çekimleri yapmak olanaksızdır. Ama yine de bir UFO görürseniz yine de şansınızı deneyerek güneşsiz hava konumunda çekim yapın.

Makinenizde AutoFocus (otomatik netleme) var ise bunu Manuel (elle netleme) konumuna alınız. Şimdi bu bahsettiklerimizi biraz açalım, ve detaylara girelim.

Filminizi idareli kullanın. Aynı kareyi defalarca aynı konumda çekerek filminizi boşa harcamayın. Şayet UFO’nun konumunda, şeklinde, renginde bir değişiklik olursa onları çekiniz. UFO gözlemleri çok ani başlar ve biter. Çekim için makineyi yukarı kaldırdığınızda yukarıda bahsedilen ayarlar yerinde ise altın değerinde bir-iki saniye kazanmış olursunuz.

Otomatik netlemeyi (AUTOFOCUS) kesinlikle kullanmayınız. Bu sistem objektife giren görüntünün belli yerlerinden gelen sinyallere göre netlik yapar. Bu sırada UFO ölçüm noktalarının dışında kalırsa makine netlik yapmaz veya zorlanır. Gece çekimlerinde otomatik netleme konumunda tam profesyonel makineler bile yetersiz kalmaktadır. Bu konumda makine kendine en yakın noktayı algılar ve o noktaya netlik yapar. Biraz zamanınız varsa yakın plan çekimlerden sonra geniş acıya geçip UFO’nun bulunduğu bölgeyi de gösterebilecek bir kompozisyon hazırlayın. Yine imkan varsa UFO ile aranıza insan, bina, arazi vs, gibi cisimlerin girmesini sağlayın. Bu şekilde fotoğrafın gerçekliliği daha anlaşılabilir olur. Hem de UFO’nun boyutları ve size olan mesafesinin hesaplanabilmesi için gerekli bilgiler elde edilebilir. Eğer görebiliyorsanız ve varsa UFO’nun gölgesini de kareye almayı unutmayın, bu görüntüden UFO’nun boyutları tespit edilebilir. Gündüz veya gece çekim sırasında makinenizi sallamamaya dikkat ediniz.

Kazara devasa bir UFO tam tepenizde ise ve sizde resim çekiyorsanız, ve de UFO’nun büyük bir kısmı karenizin dışında kalırsa hemen panoramik resim çekiniz. Bunun için UFO’nun bir kenarından başlayarak diğer yöne doğru biraz kareleri üst üste bindirerek kare kare resmi çekiniz. Baskı sonrası bu resimler yan yana konulduğunda tam bir resim elde edilir.

Filmlerin ASA ile belirtilen hassasiyet değerleri vardır. Genelde kullanılan 125 ASA’lı filmlerdir. Bu sayının büyük olması o filmin ışığa karşı daha hassas olduğunu gösterir. Ancak artan hassasiyete karşın görüntü üzerinde fotoğrafçılıktaki deyişle GREN denilen kimyasal partiküller oluşur. Bu bilinen normal bir olaydır. Ve bu parçacıklar görüntü kalitesini olumsuz yönde etkiler. Amacımız kaliteli bir fotoğraf ise fazla hassas film (yüksek ASA lı) kullanmayın.

Digital Fotoğraf Çekimi

Son yıllarda digital fotoğraf makinelerinin kullanımı hızla yayılmaktadır. Çekim teknikleri ve prensipleri hemen hemen aynı olmakla beraber, en büyük farklılık ve kolaylık ışık hassasiyeti konumlarındadır (ASA-ISO). Digital makinelerde bu ayar kolayca ayarlanabilmektedir. Işığın düşük olduğu ortamlarda bu özellik kolayca uygulanabilir. Klasik filmli fotoğraf makinelerinde ise diyafram ve enstantane ayarlarının yetmediği durumlarda filmi değiştirmek gerekli idi, tabii bu durumda yanımızda farklı hassasiyetli filmler taşımamız gerekiyordu. 100-200 ASA-ISO ayarı genelde kullanılan ışık hassasiyeti ayarıdır. İstendiğinde bu ayar yükseltilerek daha az ışıklı ortamlarda çekim imkanı sağlanır. Ancak bu değer arttıkça görüntü üzerinde grenleşme başlar ve kalitenin düşmesine sebep olur.Bu nedenle mümkün olduğu kadar fazla hassas seviyeler yerine yeterli bir ASA-ISO değerinde çekim yapmakta fayda vardır. Şüphesiz UFO çekimlerinde zaman çok önemlidir. Digital kameralarda bulunan monitörden bakarak resim çekmek isterseniz hele zoom yapmışsanız UFO yu yakalamak oldukça zordur, bu nedenle vizör den bakıp daha kolay ve seri bir şekilde çekim yapılabilir.

Digital çekimlerde fotoğrafın büyüklüğü ve çözünürlü çok önemlidir. Şayet hafıza kartınız yeterli ise çözünürlüğü ve ebadı yüksek tutmak yerinde olur.

Elde edilen fotoğrafları en kısa sürede CD ye aktarıp emniyetli bir şekilde saklamakta fayda vardır.

Video Çekimi:

Her zaman Video kameranızı yakında bir yerlerde pilleri dolu bir şekilde bulundurun. Bu gibi çekimler için daima yeni bir video kasetiniz hazır olsun.

Video kaseti kesinlikle kameranın içinde bırakmayın zamanla bant kameranın mekanik aksamına yapışıp zarar verebilir. Genelde UFO çekimleri için olabildiği kadar zoom (yaklaştırma ) yapma gerekebilir. Yapılan zoom’un seviyesi arttıkça objektifin sallantıyı alma hassasiyeti artar ve en küçük bir sallantı görüntünün ekranda çok sallanır görünmesine sebep olur. Bu nedenle kesinlikle sehpa kullanınız. Eğer sehpanız yoksa kollarınızı, dirseklerinizi Ağaç, Direk, Araba vs. gibi yerlere dayayıp sallantıyı en aza indirin. Gerekirse yere oturup dizlerinize veya bir arkadaşınızın omzuna dayanınız. Fotoğraf çekiminde saniyenin küçük dilimlerinde objektife giren görüntü belli bir limitler içinde çekim sırasındaki sallantıyı belli etmez, ancak videoda sürekli kayıt olduğundan sallantı daimi bir şekilde kayıt edilir ve seyir sırasında belli olur ve seyri zorlaştırır. Sallantıyı önlemenin en iyi yolu tripot yani 3 ayak kullanmaktır..

Genelde halk tipi video kameralarda sürat ve diyafram ayarını kamera kendisi otomatik olarak kendisi yapar. Bu durumda bu ayarlara müdahale edemeyiz. Ancak gece çekimlerinde biraz ışık hassasiyetini arttırmak için GAIN (kazanç) ayarını ON (açık) durumuna alabiliriz. Gündüzleri bu ayarı kapalı tutunuz gelen fazla ışık görüntünüzü bozar.

Şimdi genelde bütün video çekimlerinde yapılan en büyük hatadan bahsedeceğiz. Aman siz siz olun bu hatayı yapmayın. Günümüz video kameralarına Digital zoom ( sayısal yaklaştırma) özelliği ilave edildi. Her kamerada Optik zoom (mercekle yaklaştırma) sistemi vardır. Mercekler vasıtasıyla görüntüyü yaklaştırabilirsiniz. Bu optik zoom’un bittiği yerden digital zoom başlar. Optik zoom yaparak yaklaştırdığımız en son görüntü bu noktadan sonra elektronik sayesinde büyütülür, bu anda çektiğimiz cismi yaklaştırmadık ancak var olanı büyütmüş olduk. Bu büyüme sırasında video görüntüyü oluşturan piksel denen küçük kareleri daha da büyütmüş oluruz. Sonunda görüntü kalitesi, netlik, ve detaylar bozulmaya başlar. Bu olayı bilgisayarınızda herhangi bir fotoğrafı aşırı büyütürseniz rahatlıkla görebilirsiniz. Sonuç olarak genelde çekimlerinizde digital zoom’u çok kullanmayın. Seyredeceğiniz bir çok UFO videosunda digital zoom dan kaynaklanan resim bozulmalarını, görüntünün birçok iri karelere nasıl bölündüğünü dikkatle izleyin ve bu hatayı lütfen yapmayın.

Size yine en çok yapılan bir video çekim hatasından bahsetmeliyiz. Bu da havada değişik şekiller çizerek hareket eden bir UFO’nun görüntüsünü çok zoom yapıp ekranın tam ortasında tutarak yapılan çekimlerdir. Bu görüntüleri seyredildiğinde, ekranın ortasında duran sabit bir UFO görülür. Bunun yerine biraz zoom dan çıkın, kamerayı sabit tutun UFO sizin seçtiğiniz karenin içinde gezinsin dursun. Şüphesiz UFO’nun görüntüsü biraz ufak alacak ama hangi hareketleri yaptığı videoda seyir sırasında açıkça görülecektir. Fotoğraf bölümünde bahsettiğim gibi bazı bilgiler elde etmek için zaman zaman zoom dan çıkarak UFO’yu yeryüzü cisimleri ile beraber kayıt edin, çünkü referans noktaları analizler için çok önemlidir.

Fotoğraf filmleri çekildikten sonra en kısa sürede banyo edilmelidir. Zamanla banyo edilmeyen filmlerde görüntü kaybı başlar. Banyo edilen filmin yüzeylerine çıplak elle temas etmeyin, tozdan ve filmi çizebilecek dış etkenlerden koruyunuz. Video kasetinizin üzerindeki emniyet tırnağını çekimden sonra, yanlışlıkla kayıt silinmesin diye kırınız.

Fotograf veya video kayıt cihazınızın teknik özelliklerini iyi öğrenmeye çalışın ve piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz bu tür teknik kitaplarla bilgilerinizi arttırmaya çalışın.

Sevgili arkadaşlar, yukarıda size bazı fotoğraf ve video çekimlerinin başlıklarından bahsettik. Bu başlıklar kendi içinde çekim şartlarına, elinizdeki malzemeye ve bilginize göre değişebilir. Zaman zaman fotoğraf ve video çeken arkadaşlar yukarıdaki hususlara dikkat ederlerse sanırım daha sağlıklı görüntülere sahip olabiliriz.

Emin Fındıklı - TRT Foto ve Video Uzmanı
WebBoy
WebBoy
Moderator
Moderator

Klanı : Brujah
Mesaj Sayısı : 129
Kayıt tarihi : 08/08/09
Yaş : 32
Nerden : Adsl Olan heryerden

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz